-

Mexické cenoty

Potápění v Mexických cenotech.

MEXICO

 Jak jsme se potápěli v cenotech

U nás studený přelom roku jsme se rozhodli strávit v teplých krajích a podniknout výpravu do zatopených děr v Yucatánské džungli. Ubytovali jsme se v městečku Tulum, v jehož dosahu je mnoho dobře přístupných cenotů, mayské ruiny a také krásná karibská pláž. 

Poloostrov Yucatán je jako ementál, jeho džungle pod sebou skrývá stovky kilometrů zatopených podzemních jeskynních systémů, kterým se občas někde propadne strop a vytvoří se cenot - vstup do těchto jeskyní. My jsme si k potápění vybrali ty dobře přístupné, kam se dá zajet autem a k vodě je to nanejvýš několik desítek metrů.   

Potápění je zde organizováno ve skupinkách maximálně čtyř osob, které vede zkušený jeskynní průvodce. Jeskyně se dělí na caves (jeskyně) a caverns (kaverny - části jeskyní, kam můžou certifikovaní potápěči bez jeskynní kvalifikace s průvodcem s jeskynní kvalifikací - tyto poznáte tak, že až na vyjímky bývají nejmenší a nejhubenější, aby se všude snadno protáhli. Jak v jeskyních, tak v kavernách jsou 'značené cesty' - natahané šňůry, podél kterých plavete, abyste nezabloudili. Místa, kde končí kaverna a začíná jeskyně, jsou navíc zdobená výstražnými značkami, za které smí jen certifikovaní jeskyňáři. Potápění v kavernách není vhodné pro úplné začátečníky, ale potápěči, kteří nemají problém s vyvažováním a klaustrofobií je snadno zvládnou - maximální hloubka dosahovaná při kavernových ponorech se pohybuje kolem deseti metrů. 

 

Některé cenoty mají pro snadný vstup do vody vytvořená plata, jsou však i takové, kde vás čeká jáma, železný žebřík a kus lana. Voda v cenotech je sladká i slaná, ale vždy teplá (25 - 26 stupňů Celsia) a křišťálově čistá. V mnoha cenotech se setkáte s jevem zvaným haloklina - ostré rozhraní sladké a slané vody, které se díky různé hustotě nesmísí. Pokud plavete jako první, vidíte ji jako čáru, když proplouváte za někým a voda je promíchaná, plavete tekutinou, která se podobá sirupu. Stačí ale změnit hloubku o kousek níž či výš a opět vidíte kam až vám světlo dosvítí. Slaná voda je teplejší, takže když se narovnáte, vyzkoušíte si, jaké je to mít chladnou hlavu a nohy v teple.

 

Mnoho cenotů se pyšní úžasnou krápníkovou výzdobou, která se v jeskyních vytvořila v dobách nízké hladiny moře. Proplouvání nádherně zdobenými dómy je jako sen - mezi krápníky se vznáší potápěči a nebýt bublin, ani byste nevěděli, že je tam nějaká voda. V jiných cenotech zase můžete pozorovat úžasné světelné efekty, kdy z podzemí vyplavete k díře, kterou probleskují sluneční paprsky a z pod hladiny pozorujete okolní džungli. 

Když jste dostatečně nasyceni touto podvodní krásou, můžete se - cestou do útulného mexického baru, kterých je v Tulumu hojně - vydat pozorovat místní faunu, nebo jít třeba na pláž na kokosy.